Ofte stillede spørgsmål og svar

Pejsemontøren giver dig en hjælpende hånd

Pejsemontørens ovn

FAQ

Begge løsninger er gode, og valget bør primært gøres i forhold til indretningen af boligen samt individuel smag og behov. Effekten og virkningsgraden er umiddelbart sammenlignelig imellem de to brændeovnstyper. I praksis giver den fritstående brændeovn hurtigere varme fra sig end pejseindsatsen, der til gengæld akkumulerer og afgiver en mere jævn varme. På en fritstående brændeovn skal man have meget fedtsten på ovnen for at opnå samme akkumulerende effekt.
Når du skal opsætte din brændeovn, skal du have dine installationer godkendt af din skorstensfejer. Din brændeovn skal først og fremmest have et underlag. Dette underlag skal være i stand til at håndtere vægten af din brændeovn. Herudover er det vigtigt at dit underlag ikke er brændbart (her kan du b.la. vælge fliser, gulvplader e.l.). Underlaget skal på begge sider af din brændeovn være mindst 150 mm. og 500 mm. foran ovnen. Det er vigtigt at sikre, at producentens og myndighedernes krav til brændeovnsmontering er opfyldt, og at installation med brændeovn skal udføres i overensstemmelse med det på installationspunktet gældende bygningsreglement.

Det er bedst at få det monteret af en fagmand som ved alt omkring regler med afstand til brandbart og de nye regler som kommer løbende. i bygningsreglement Gulvpladen skal kun dække 15 cm fra åbning i lågen og fra de 15 cm enden skal der så måles 30 cm ud.
Så frem der sker en skade vedr opstilling af brændeovn og selv om skorstenfejeren har godkendt dette , er det stadig din pligt at udføre montering korrekt, efterfølgende kan der blive problemer med forsikringen, dette kan ikke blive et problem når pejsemontøren udføre opgaven og hvis ja så er pejsemontøren forsikringer imod krav ansvarforsikret, produkt forsikret. så alle har det bedst med at pejsemontøren udføre opgaven.

Når du skal rengøre og vedligeholde din brændeovn, skal det gøres, når brændeovnen er slukket og kold. Det nemmeste for dig vil være at støvsuge brændeovnen udvendigt med et mundstykke, helst med bløde børster eller tørre brændeovnen af med en tør, blød klud. OBS: Din klud må ikke være våd!
Når du tænder op i din brændeovn, skal du tænde oppefra og ikke nedefra, så træet brænder ud som et stearinlys, dette gør ilden renere. Byg noget der ligner et lille tårn, og placer pindebrænde eller optændingsposer øverste, som du herefter antænder. Husk at give ilden luft i de første 5-10 minutter, ved at lade lågen stå åben, og luk den efterfølgende. Efter en times tid, kan du fylde nyt brænde i.
Som optænding bruger du pindebrænde eller optændingsposer, som er placeret i toppe af dit lille bjerg af brænde. Den brænde du bruger skal være tørt og rent, og du må aldrig bruge behandlet træ, som er imprægneret, da det giver giftigt røg.
Din pakning skal skiftes ca. hver 2.-3. år, da der ellers kan komme forkert træk i ovnen og dermed forbrændning, der ikke er optimal.

Pakningen skal skiftes, hvis den er faldet af eller er revet i stykker. Dette ses ved, at glasset bliver sort af sod, hvor glasset er utæt… altså striber på glasset. Dette gælder kun nye ovne, for de skal kunne holde glasset rent, hvis brændet er tørt, korrekt optænding og trækket er perfekt, plus pakning. Gamle ovne er ikke bygget til at holde glasset rent, forkert indførelse af luft til forbrændingen.

Hvis du har oplevet at din brændeovn har dårligt træk eller der slipper røg ud, er det tid til at skifte pakningen på din brændeovn. Når du skal skifte pakning på din brændeovn, skal du fjerne den gamle pakning og rense grundigt der, hvor limen til den gamle pakning har siddet. Du kan evt. bruge en stålbørste eller en tandbørste til at rense. Herefter skal du sørge for, at der ikke ligger støv og snavs, hvor den nye pakning skal limes på, da limen ikke vil klistre, hvis dette er tilfældet. Du kan bruge den gamle pakning til at måle den nye pakning med, husk! Der skal ikke spares på limen og kom gerne meget i hjørnerne. Til sidst skal pakningen sidde i spænd mens limen tørre i 24 timer.
Nej din brændeovn vil ikke svine, hvis du bruger tørt og godt brænde, fyrer korrekt og bærer asken ud, når den er kold og gerne tildækket. En af brændeovnens fordele er at den hurtigt kan sende varme rundt i rummet i kraft af konvektionen.
Der er en bred variation af metoder til, at undgå din brændeovn soder.

  1. Sørg for, at der er gennemluftning og træk i skorstenen
  2. Rigeligt med luft gennem ventil eller spjæld, når du tænder op
  3. Lad ilden få godt fat ved at bruge gamle aviser, tørrede kviste eller optændingblokke til optændingen.
  4. Brug kun tørt brænde med en fugtprocent på under 20.
  5. Tænd op med 2-3 kg pindebrænde og med optændingsbriket, lad ilden få fat (tag fra 10-15 min før man kan lukke for ekstra luft). Ikke med aviser og kviste , det gør man ikke mere på grund af miljø og brændeovne kvalitet.
Når pilleovnen aktiveres, tændes flammen vha.:​

  1. Luften, som kommer ind i brændeovnen via et indgangsrør til primærluft og når brænderen.
  2. Pillen, som hentes fra tanken og føres ind i brænderen ved hjælp af pillesneglen.
  3. Varmelegemet aktiverer forbrændingen.
Når du skal fyre op for din pilleovn er det vigtigt, at du altid bruger kvalitets træpiller. Kvalitets træpiller brænder bedre end de almindelige, producerer mindre aske og holder brændskålen og ruden renere. Din pilleovn vil være nemmere at rengøre og vedligeholde med kvalitets træpiller.